Het is bekend dat scholen broeihaarden zijn van ziektekiemen. Antwerpse onderzoekers hebben nu aangetoond dat vakantie een effectief wapen kan zijn tegen de verspreiding van de griep.
Tijdens het weekend of vakantiedagen hebben kinderen en jonge adolescenten veel minder sociale (fysiek) contacten dan op dagen dat ze hun broek verslijten op school. Het hoeft dus niet te verbazen dat het aantal griepbesmetting in vakanties en weekends gemiddeld 20 procent lager ligt dan tijdens schoolperiodes.
Een team wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt heeft nu onderzocht welke van de vier vakanties in het griepseizoen (herfst, Kerst, krokus en Pasen) de grootste impact heeft op de jaarlijks terugkerende griepepidemie. Het greep hiervoor terug naar de griepcijfers van het ‘seizoen’ 2008-2009.
"De extra week vakantie zou het aantal griepinfecties met nog eens 4% doen afnemen"
De kerstvakantie blijkt er in de statistieken met kop en schouders bovenuit te steken. Tijdens deze vakantie zien de onderzoekers de griepepidemie dan ook duidelijk vertragen. Alle vier de schoolvakanties samen blijken het aantal griepgevallen met twee procent naar beneden te halen.
Voor de lol – of misschien wel om op een goed blaadje van hun studenten terecht te komen? – simuleerden de wetenschappers hun data met een derde week kerstvakantie. Wat bleek? De extra week vakantie zou het aantal griepinfecties met nog eens vier procent doen afnemen.
"Griep wordt voornamelijk overgedragen door mensen die ondanks duidelijke symptomen toch naar hun werk of school gaan"
De onderzoekers waarschuwen verder nog dat griep voornamelijk wordt overgedragen door mensen die ondanks duidelijke symptomen toch naar hun werk of school gaan. Thuis uitzieken is dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je schoolkameraden of collega’s.