Nederlandse chirurgen gebruiken in wereldprimeur augmented reality bij het verwijderen van longtumoren.
Beeld: Met augmented reality worden tijdens de robot-geassisteerde operatie virtuele beelden van de luchtwegen (groen) en bloedvaten (blauw) over de long geprojecteerd.
Hartlongchirurgen Sabrina Siregar en Amir Sadeghi van het Erasmus MC in Rotterdam hebben als eersten ter wereld augmented reality gebruikt bij de operatie van longkankerpatiënten. Net zoals bij andere robot-geassisteerde ingrepen stonden ze niet aan de operatietafel, maar zaten ze achter het bedieningspaneel van de operatierobot. Met joysticks bedienden ze de instrumenten die ze via kleine gaatjes in het lichaam van de patiënt hadden ingebracht en die ze op hun computerscherm konden volgen.
Nieuw was dat ze bovenop de beelden van de camera ook een projectie zagen van de augmented reality beelden van de long. Daardoor konden ze live zien waar de bloedvaten en de luchtwegen van de patiënt liepen en waar de tumor zat. Dat is belangrijke informatie die niet altijd zichtbaar is met het blote oog maar die wel cruciaal is voor chirurgen om de veiligste en beste route naar de tumor te bepalen.
Uit de eerste testen blijkt dat de eerste twee patiënten het prima stellen en dat opereren met behulp van AR goed werkt. Sadeghi wil de augmented reality-techniek verder ontwikkelen met een team van cardiothoracaal chirurgen, technisch geneeskundigen, softwareontwikkelaars en kunstmatige intelligentie-specialisten. Het team verwacht dat operaties met AR sneller zullen gaan, dat patiënten minder vaak complicaties zoals bloedingen zullen hebben en dat beginnende chirurgen sneller zullen leren door de techniek al vroeg in de opleiding toe te passen.
Bron: Erasmus MC Rotterdam