Maagverkleining verlaagt alcoholtolerantie
10 augustus 2015 door Eos-redactieVrouwen die een maagverkleining ondergingen om overgewicht te verliezen, voelen de effecten van alcohol veel harder dan voor hun operatie.
Vrouwen die een maagverkleining ondergingen om overgewicht te verliezen, voelen de effecten van alcohol veel harder dan voor hun operatie. Ze zijn daardoor niet alleen sneller dronken, maar lopen ook meer risico op alcoholverslaving.
Dat toont een kleine studie bij 17 obese vrouwen aan. Acht van de vrouwen ondergingen een maagverkleiningsoperatie (gastric bypass), waarbij een klein deel van de maag direct op de dunne darm wordt aangesloten. De andere vrouwen waren obees (BMI van 44 of meer) maar hadden nog geen operatie ondergaan. De vrouwen werden ad random in twee groepen verdeeld. De ene groep vrouwen kreeg bij een eerste bezoek aan de onderzoekers het equivalent van twee glazen van een alcoholische drank geserveerd, de andere groep kreeg een frisdrank. Tijdens een tweede bezoek waren de rollen omgedraaid. De drankjes moesten binnen de tien minuten opgedronken worden.
Bij de vrouwen die nog geen operatie ondergingen, piekte de alcoholconcentratie in het bloed na 25 minuten op 0,6 promille (mg alcohol per ml bloed). Bij de vrouwen die wel een maagverkleining hadden ondergaan, kwam die piek veel sneller, na amper 5 minuten, en liep de concentratie ook veel hoger op: 1,10 promille, of bijna dubbel zoveel als bij de vrouwen die nog geen operatie ondergingen en een eind boven het maximaal toegestane alcoholgehalte voor verkeersdeelnemers (0,5 promille).
Het verschil is grotendeels te wijten aan het ontbreken van een echte maag bij de geopereerde vrouwen, omdat behalve de lever ook de maag alcoholdehydrogenase, het enzym dat alcohol afbreekt, produceert. De onderzoekers waarschuwen dat patiënten die een maagverkleining ondergingen erop gewezen moeten worden dat ze na hun operatie anders zullen reageren op de voor hen gebruikelijke alcoholconsumptie. Een verhoogde alcoholconcentratie in het bloed kan immers alcoholverslaving in de hand werken. (kv)
De studie is gepubliceerd in JAMA Surgery.