Maagzuurtabletten verhogen kans op heupfractuur

01 februari 2012 door Eos-redactie

Vrouwen na de menopauze hebben 35 procent meer kans op een heupbreuk als ze fervent maagzuurremmers nemen.

Vrouwen na de menopauze hebben 35 procent meer kans op een heupbreuk als ze fervent maagzuurremmers nemen, de zogenaamd protonpompremmers. Het risico verhoogt met de helft als de vrouwen ook nog roken of ooit gerookt hebben.

Protonpompremmers (PPI's) zijn één van de meest gebruikte medicijnen. Ze worden gebruikt tegen overtollig maagzuur en reflux. Maar samen met het zuur elimineren ze ook calcium uit het lichaam, wat tot botfracturen kan leiden.

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston keken wat het verband was tussen het gebruik van maagzuurremmers en heupfracturen. Gedurende acht jaar volgden ze 80.000 verpleegsters in de postmenopauze op. Daarbij hielden ze rekening met het gewicht, lichaamsbeweging, alcoholconsumptie, of de vrouwen rookten of niet en hoeveel calcium ze dagelijks binnenkregen. Vrouwen die ooit een zwaar ongeval hadden, zoals een ski-ongeval, vielen buiten het onderzoek.

Uit de resultaten, gepubliceerd in British Medical Journal, blijkt dat van 80.000 vrouwen in de postmenopauze er 893 heupfracturen waren vastgesteld in een periode van acht jaar. Bij vrouwen die geen maagzuurremmers gebruikten, waren er 1,51 heupfracturen per 1.000 levensjaren terwijl fervente gebruikers van maagzuurremmers gemiddeld 2,2 breuken per 1.000 levensjaren hadden (een levensjaar is het aantal jaren van de studie vermenigvuldigd met het aantal mensen van het onderzoek).

Vrouwen die geregeld maagzuurremmers gebruikten, hadden in vergelijking met vrouwen die dat niet deden, een 35 procent hoger risico op heupfracturen in de periode na de menopauze. Vrouwen die roken of gerookt hebben, lopen de helft meer risico een heupbreuk op de te lopen. Bij vrouwen die stopten met veelvuldig gebruik van maagtabletten, verdween het verhoogde risico na twee jaar. (mh)