Magneetstimulatie stopt bedplassen
27 augustus 2015 door Eos-redactieOnderzoekers hebben misschien een oplossing gevonden voor bedplassen: magnetische stimulatie.
Onderzoekers hebben misschien een oplossing gevonden voor bedplassen: magnetische stimulatie.
Bedplassen: een euvel waar heel wat kinderen mee te maken krijgen, maar waar tot dusver nog geen toereikende oplossingen voor bestaan. Voor kinderen ouder dan tien die niet van het probleem af geraken, zijn er weliswaar medicijnen of (vaak erg luide) vochtgevoelige nachtwekkers, maar die middelen vertonen in de praktijk soms gebreken.
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Assioet (Egypte) heeft mogelijk een nieuwe uitweg gevonden. De onderzoekers brachten 41 10- tot 18-jarigen samen die allen te kampen hadden met bedplassen. Ze behandelden de kinderen daarom met magnetische stimulatie.
Concreet kreeg de helft van de proefpersonen tien dagen lang zeven minuten per dag magnetische stimulatie ter hoogte van de onderrug – dus in de buurt van de blaas. Bij de andere helft monteerden de onderzoekers het apparaatje verkeerd, zodat er geen stimulatie werd toegediend en er dus enkel een eventueel placebo-effect kon optreden.
Bij beide testgroepen zakte het bedplassen sterk: van gemiddelde 6 keer per week naar 0,5 (bij de eerste groep) en 2 (bij de placebogroep). Een maand na de behandeling was de plasfrequentie bij de placebogroep echter weer gestegen tot bijna het oude niveau, maar de andere groep zat nog steeds rond 1 keer per week. De onderzoeksresultaten verschenen in het vakblad Restorative Neurology and Neuroscience.
Bekend van breinonderzoek
Magnetische stimulatie staat vooral bekend als TMS (transcraniële magnetische stimulatie), een techniek om met magneetpulsen bepaalde hersengebieden te stimuleren. Hersenonderzoekers gebruiken de methode om na te gaan welke breingebieden verantwoordelijk zijn voor bepaalde gevoelens. Bij dat soort magneetstimulatie treedt soms lichte hoofdpijn op, maar in de bedplasstudie noteerden de onderzoekers geen neveneffecten. Desondanks beklemtonen ze dat verder onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen. (adw)