Magnesiumtekort verhoogt risico op zwangerschapsdiabetes
10 juli 2012 door Eos-redactieEen tekort aan magnesium beïnvloedt de insulineresistentie en vormt een risicofactor voor diabetes.
Nederlandse wetenschappers onderzochten waarom sommige vrouwen tijdens en na hun zwangerschap een groter risico lopen op diabetes. Ze ontdekten dat er iets fout liep in hun nieren.
Nieren controleren elke druppel bloed zo’n driehonderd keer per dag. Ze scheiden afvalstoffen uit via de urine, maar halen ook nuttige stoffen terug uit de voorurine door allerlei kanaaltjes in de niercellen. Magnesium bijvoorbeeld wordt teruggewonnen via het TRPM6-kanaaltje. Maar dit kanaaltje is niet bij iedereen hetzelfde. Af en toe zitten er kleine afwijkingen in de 2.000 bouwstenen waaruit het kanaaltje bestaat. Bij twee afwijkende bouwstenen werkt het magnesiumkanaaltje niet goed meer.
De onderzoekers wilden nagaan hoe dat komt en ontdekten dat magnesium en insuline elkaar beïnvloeden. Magnesium zorgt ervoor dat insuline zijn werk goed kan doen en insuline zorgt ervoor dat niercellen meer magnesiumkanaaltjes inzetten om meer magnesium uit de voorurine te halen. Helaas zijn de magnesiumkanaaltjes met de twee afwijkende bouwstenen doof voor insuline. Het gevolg daarvan is dat minder magnesiumkanalen minder magnesium terughalen, waardoor in het bloed een tekort aan magnesium ontstaat en het insuline minder goed werkt.
De onderzoekers willen nu nog verder uitzoeken of magnesium een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes of dat ze alleen een belangrijke rol speelt bij de verdere ontwikkeling van de ziekte. (ev)