Medicatie moet gebruiksvriendelijker
18 september 2017 door EVDe meeste ouderen ervaren praktische problemen bij het gebruik van medicijnen. Dat kan gevaarlijk zijn.
Ouderen kampen vaak met beperkingen die het gebruik van medicijnen bemoeilijken. Denk maar aan artritis, de ziekte van Parkinson of een verslechterd zicht. Farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht selecteerde 59 zelfstandig wonende 70-plussers en onderzocht hoe moeilijk het voor hen was om hun medicatie op de juiste manier te gebruiken.
Ze vroeg aan 36 van hen om twaalf tabletten doormidden te breken. Terwijl dat bij een controlegroep van 36 jongvolwassenen lukte bij 78 procent, slaagde maar 38 procent van de ouderen daarin. Ook het openen van de verpakking en het uit een blister drukken van pillen leverde de ouderen heel vaak problemen op. 95 procent van de 59 proefpersonen had minimaal één praktisch probleem bij het gebruik van zijn of haar medicatie.
Volgens Notenboom zit het probleem vooral bij het toetsingsproces van nieuwe medicatie. De farmaceutische industrie steekt wel veel tijd, energie en geld in het testen van de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen, maar ze vergeet heel vaak om ook aandacht te besteden aan de gebruiksvriendelijkheid ervan.
Dat is niet zonder gevaar: door de problemen die ouderen ervaren met de gebruiksvriendelijkheid van de medicatie, kunnen ze een verkeerde dosis van een medicijn innemen. Dat kan een effect hebben op de werking en de veiligheid ervan. Ook dat kwam naar voor uit het onderzoek van Notenboom: in tien van de gevallen die ze onderzocht, zorgden de problemen voor een verslechtering van de gezondheid van de patiënt.