Medicijnen kunnen microbioomonderzoek beïnvloeden
07 december 2015 door TVGrootschalige studies die een verband leggen tussen het darmmicrobioom en een aandoening, kunnen vertekend zijn door het medicijngebruik van patiënten.
De technieken die dit soort veeleisende analyses mogelijk maken zijn nog niet zo oud. Alle begin is moeilijk, en we moeten dus nog veel leren. Zo leverden twee studies over de darmflora van mensen met diabetes-type 2 – de vorm die vaak voorkomt bij zwaarlijvige mensen en pas later in het leven opduikt – de afgelopen jaren sterk verschillende resultaten op.
Eigenaardig, vonden de auteurs van de eerste studie, waaronder enkele Belgen, en dus togen ze opnieuw aan het werk. Geen van beide studies had namelijk rekening gehouden met het feit dat veel diabetespatiënten het geneesmiddel metformine nemen, leggen ze uit in het vakblad Nature.
Dus vergeleken ze in een nieuwe studie 784 stalen van mensen met en zonder diabetes, en van diabetespatiënten die wel of niet metformine namen. Werd tijdens de analyse niet gecontroleerd voor het gebruik van medicijnen, dan doken enkele van de eerdere tegenstrijdigheden opnieuw op.
Maar namen de onderzoekers het gebruik van medicijnen wel mee in hun analyse, dan ruimden de twistpunten plaats voor enkele duidelijke trends: zo bleek dat bij onbehandelde mensen met diabetes-type 2 vooral bacteriën die boterzuur maken het lastig kregen.
Metformine daarentegen bevordert hun herstel, blijkt uit de studies, wat mogelijk deels zijn genezende werking verklaart. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de productie van boterzuur in de ingewanden een gunstige invloed heeft op het bij diabetici verstoorde suikermetabolisme.