Meer kans op autistisch kind voor tienermoeders
09 juni 2015 door Eos-redactieOok voor oudere vaders is de kans hoger dat hun kind autisme heeft.
De leeftijd van beide ouders beïnvloedt de kans dat hun kind autisme heeft.
Onlangs werd de grootste studie ooit afgerond naar de invloed van de leeftijd van ouders op het risico op autisme bij de kinderen. De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 5,5 miljoen kinderen, waaronder meer dan 30.000 met autisme, in vijf landen – Denemarken, Israël, Noorwegen, Zweden en Australië. De kinderen werden geboren tussen 1985 en 2004 en opgevolgd tot in 2009.
Enerzijds bevestigen de resultaten dat hoe hoger de leeftijd van de vader is, hoe hoger het risico op een kind met autisme. Vaders van 40 tot 49 hebben een 28 procent hoger risico dan vaders van 20 tot 29. En van vaders ouder dan 50 lag het risico zelfs 66 procent hoger.
Daarnaast kwam naar voren dat ook de hoge leeftijd van de moeder een rol speelt. Moeders van 40 tot 49 hebben een 15 procent hoger risico dan moeders van 20 tot 29. En niet geheel onverwacht bleek dat de combinatie van een oudere vader en een oudere moeder de risico’s van beide versterkte.
Risico bij tienerzwangerschap
Opmerkelijker was misschien dat bij tienermoeders het risico 18 procent hoger lag dan bij moeders van 20 tot 29. En ook een groter leeftijdsverschil tussen vader en moeder veroorzaakt een groter risico op een kind met autisme. Vaders van 35 tot 44 die minstens 10 jaar ouder waren dan hun partner, liepen het grootste risico. Moeders van 30 tot 39 met een partner van ten minste 10 jaar jonger daarentegen het laagste.
Tot slot stellen de onderzoekers dat ze de oorzaak van het hogere risico alleen kennen voor de gevallen waarbij de vader een hoge leeftijd heeft. Bij hen is dat te wijten aan het feit dat het aantal mutaties in hun sperma stijgt met de leeftijd. Waarom de leeftijd van de moeder of het leeftijdsverschil tussen beide ouders het risico op een kind met autisme verhoogt, is voorlopig nog onduidelijk. (ev)