Stoppen met roken gaat makkelijker als je ook minder gaat drinken.
Roken is net als drinken een wijdverspreid probleem. Een vijfde van alle volwassenen doet het allebei, wellicht omdat roken het risico op drinken verhoogt, en dat ook omgekeerd geldt.
Onderzoekers van de Oregon State University wilden het verband tussen beiden beter begrijpen en besloten het nicotinemetabolisme te bestuderen, de snelheid waarmee ons lichaam nicotine afbreekt. Ze deden dat omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat rokers met een hoog nicotinemetabolisme, waarvan het lichaam de nicotine sneller afbreekt dan gemiddeld, een groter risico lopen om meer te roken. En omdat ze het ook moeilijker hebben om sigaretten af te zweren aan de hand van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters.
Ze selecteerden 22 proefpersonen die dagelijks rookten en hulp zochten voor hun alcoholverslaving. Wanneer de mannen uit de studie erin slaagden de 29 eenheden alcohol die ze gemiddeld per week achterover sloegen te beperken tot 7 drankjes, dan bleek hun nicotinemetabolisme te dalen. Dit terwijl tot nu toe werd aangenomen dat het nicotinemetabolisme onveranderlijk was.
Bij de vrouwen uit de studie had minder drinken geen effect op hun nicotinemetabolisme. Dat komt wellicht omdat ze bij aanvang van de studie al minder dronken dan de mannen en ze ook niet veel verminderden. Wellicht is er bij vervolgonderzoek bij zwaar drinkende vrouwen wel een effect te vinden.
Volgens de onderzoekers zijn hun resultaten hoopgevend voor wie al meermaals heeft willen stoppen met roken, maar daar nooit in slaagde.