Melanomen die naar de lymfeklieren zijn uitgezaaid, kunnen nu na de chirurgische verwijdering behandeld worden met immunotherapie. Het risico op herval vermindert daardoor aanzienlijk.
Melanomen zijn kwaadaardige gezwellen die samengesteld zijn uit pigmentcellen, de cellen die kleurstof aanmaken en onder andere de huid kleur geven. Het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen van deze agressieve huidkanker zijn de laatste decennia zeer sterk gestegen: in België alleen al komen er elk jaar 2925 nieuwe gevallen bij.
Bij patiënten met stadium III melanoom, waarbij de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren, is het risico op herval nadat de chirurg het zichtbare tumorweefsel heeft weggenomen gemiddeld 50 procent. Uit internationaal onderzoek waar 23 landen waaronder België aan hebben meegewerkt, blijkt dat immunotherapie net na de chirurgische ingreep dit risico op herval aanzienlijk kan verkleinen.
Bij het onderzoek werden patiënten waarvan de kanker was uitgezaaid naar de lymfeklieren, net na de operatie ingedeeld in twee groepen. De 514 patiënten uit de ene groep kreeg een jaar lang om de drie weken 200 gram pembrolizumab in de aders, 505 patiënten uit de andere groep een placebo. Na 12 maanden opvolging bleek dat het overlevingspercentage van de groep die de immunotherapie had gekregen 75,4 procent bedroeg, terwijl die van de controlegroep maar 61 procent bedroeg. Na 18 maanden opvolging waren de overlevingspercentages respectievelijk 71,4 en 53,2 procent. Dit betekent dat een jaar immunotherapie het risico op herval aanzienlijk vermindert.
Volgens prof. Bart Neyns, medisch oncoloog in het UZ Brussel die aan het onderzoek meewerkte, zijn de resultaten erg veelbelovend. De resultaten zijn volgens hem zelfs beter dan het voordeel dat sommige patiënten ervaren met chemotherapie.