Volgens nieuw onderzoek op basis van computermodellen kan de hoeveelheid hormonen in gewone anticonceptiemiddelen met 92 procent omlaag en toch de eisprong onderdrukken.
Een normale menstruatiecyclus bestaat uit meerdere fasen die worden beïnvloed door de niveaus van verschillende hormonen. Bij de meeste anticonceptiemethoden – pillen, injecteerbare middelen en implantaten – krijgen vrouwen oestrogeen en/of progesteron toegediend om de eisprong – de fase van de cyclus waarin een eicel vrijkomt in de baarmoeder – te blokkeren.
Onderzoekers van de Diliman Universiteit op de Filippijnen ontwikkelden computermodellen die de interacties tussen verschillende hormoonspiegels en de effecten van toegediende hormonen weergeven. Ze voerden er de gegevens in van de hormoonspiegels van 23 jonge vrouwen – 20 tot 34 jaar oud – met een normale menstruatiecyclus.
Uit de resultaten bleek dat de totale dosis hormonen met 92 procent omlaag kon bij anticonceptiemiddelen die alleen oestrogeen bevatten, en toch de eisprong te voorkomen. Bij anticonceptiemiddelen die alleen progesteron bevatten kon de totale dosis hormonen met 43 procent omlaag. En door oestrogeen en progesteron te combineren kon de dosis van elk hormoon nog verder omlaag.
Daarnaast toonde het model het belang aan van de timing van het toedienen van de hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Het zou mogelijk zijn om oestrogeen en progesteron alleen tijdens bepaalde fasen van de cyclus toe te dienen, in plaats van in constante doses.
Volgens de onderzoekers kunnen hun resultaten artsen inzicht geven in optimale doseringsformules en -schema's om de eisprong te onderdrukken.