Muizen met geprinte eierstok baren levende jongen
05 april 2016 door Eos-redactieDe technologie moet op termijn helpen bij de behandeling van onvruchtbaarheid.
Wetenschappers zijn erin geslaagd een eierstok in 3D te printen en die in te planten bij muizen waarvan de eierstokken waren verwijderd. Die muizen konden vervolgens toch levende jongen baren. De onderzoekers hopen dat de technologie op termijn kan helpen bij de behandeling van onvruchtbaarheid.
Endocrinologen (hormoonspecialisten) van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Boston maakten met een 3D printer een soort netje waarin hormoonproducerende cellen en onvolwassen eicellen kunnen groeien. De structuur was gemaakt van gelatine, een biomateriaal uit dierlijke botten. Het netwerk moest sterk genoeg zijn voor chirurgisch handelen en genoeg ruimte bieden voor celgroei, vorming van bloedvaten en ovulatie (eisprong). De optimale constructie, afgekeken van menselijke celculturen, bestond uit kris krasverbindingen om de cellen te laten ankeren op meerdere punten. De ‘steigers’ werden bezaaid met follikels –bolletjes met daarin eicellen en hormoonproducerende cellen- om de bioprothese af te maken.
De kunsteierstok werd ingebracht in muizen. Hierna gingen de dieren als vanzelf ovuleren en brachten jongen ter wereld die ze zelf konden zogen. De bioprothese herstelde tevens de vrouwelijke hormooncyclus bij de muizen. “We hebben deze geprinte eierstokken ontwikkeld met in ons achterhoofd menselijke toepassing. We hopen dat we op een dag de vruchtbaarheid en hormoonfunctie van vrouwen, die lijden onder de neveneffecten van kankerbehandelingen of die geboren zijn met slecht functionerende eierstokken, kunnen herstellen”, zegt projectleider Monica Laronda. (PdJ)