‘Nepeiwit’ trekt ijzermetabolisme weer op gang
11 mei 2017 door SSTBij ziekten zoals bloedarmoede of taaislijmziekte is het ijzermetabolisme verstoord. Een ijzerbindende molecule kan de taak van de falende transporteiwitten overnemen.
Amerikaanse medici hebben uit de etherische oliën van ceder- en cipressen een stof kunnen halen die erg interessante medische toepassingen lijkt te hebben. De stof – hinokitiol genaamd – is immers in staat ijzermoleculen doorheen de celwand van dierlijke en menselijke cellen te transporteren. De (kleine) moleculen van de stof doen dit door zich rond de ijzerdeeltjes te vouwen, om ze vervolgens als het ware binnen te smokkelen in de cel. Daarmee trekken ze een verstoord ijzermetabolisme weer op gang en maken ze een einde aan moleculairbiologische malfuncties zoals ijzertekort en ijzerstapeling, die een gevolg zijn van niet-functionerende transporteiwitten.
IJzertekort- en stapeling vormen de oorzaak van tal van menselijke aandoeningen, zoals bloedarmoede (anemie), taaislijmziekte (cystische fibrose) en hartritmestoornissen. De onderzoekers konden al bij muizen en ratten aantonen dat het ‘nepeiwit’ de absorptie van ijzer in de darmen een boost geeft, en dat het bij zebravisjes de productie van hemoglobine – het eiwit dat in rode bloedcellen zit – stimuleert. Met de nieuw ontdekte molecule zou de medische wetenschap ijzerdeficiëntie en –stapeling dus bij de wortel kunnen aanpakken.