Wetenschappers ontdekten wat reumatoïde artritis kan veroorzaken en hoe ze dat kunnen voorkomen.
Reumatoïde artritis is een chronische, progressieve ontstekingsziekte. Ze treft 1 à 2 procent van de bevolking en veroorzaakt in hun gewrichten pijnlijke zwellingen die uiteindelijk resulteren in botafbraak en de misvorming van die gewrichten. Op dit moment zijn de biologische mechanismen die de ziekte veroorzaken nog onduidelijk en is er nog geen remedie voor de aandoening. Ontstekingsremmende medicatie kan de vooruitgang van de ziekte wel vertragen.
Prof. Geert van Loo en Arne Martens (VIB/Universiteit Gent) bouwden samen met onderzoekers uit Keulen, Athene en Tokio verder op eerder onderzoek aan het Centrum voor Inflammatieonderzoek (VIB/Universiteit Gent) waaruit bleek dat het eiwit A20 reumatoïde artritis onderdrukt door ontstekingen te voorkomen. Ze ontdekten bij dit vervolgonderzoek dat de ontstekingen bij reumatoïde artritis veroorzaakt worden door het afsterven van macrofagen – een type immuuncel.
Ze slaagden erin de oorzaak van het afsterven van de macrofagen te identificeren en de rol aan te tonen van een specifiek deel van het eiwit A20 bij het voorkomen van deze celdood. Ze ontdekten hoe de celdood van de macrofagen een celtype activeert dat medeverantwoordelijk is voor de vernietiging van kraakbeen en botweefsel in artritis.
De ontdekking suggereert dat het voorkomen van celdood belangrijk kan zijn voor de behandeling van het type reumatoïde artritis waarbij de dood van macrofagen een belangrijke impuls vormt voor de ziekte. Aangezien verschillende farmaceutische bedrijven medicatie aan het ontwikkelen zijn om ongewenste celdood te voorkomen, hopen de onderzoekers dat deze medicijnen kunnen helpen bij mensen die lijden aan ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis.