Nieuwe knie of heup verhoogt risico op hartaanval
31 augustus 2015 door Eos-redactieEen knie of heup laten vervangen, verhoogt het risico op hartaanvallen en bloedklonters.
Een knie of heup laten vervangen, verhoogt het risico op hartaanvallen en bloedklonters.
Osteoartritis is een vorm van artrose waarbij het kraakbeen in een gewricht verslijt, je botten niet meer soepel over elkaar heen glijden en je niet meer soepel beweegt. Het volledige knie- of heupgewricht laten vervangen, is vaak de enige optie om de pijn en de stijfheid die met de ziekte gepaard gaat te verhelpen. Door de vergrijzing zal deze chirurgische ingreep steeds vaker moeten worden uitgevoerd.
Om de gezondheidsrisico’s van de ingreep na te gaan, onderzochten wetenschappers van de Boston University School of Medicine in Massachusetts 13.849 vijftigplussers bij wie osteoartritis was vastgesteld en bij wie een volledig kniegewricht was vervangen. Hun gezondheid werd vergeleken met 13.849 controlepersonen die niet aan de knie waren geopereerd.
Uit de gegevens bleek dat in de geopereerde groep 306 patiënten kort na de ingreep een hartinfarct kregen, terwijl er dat in de controlegroep maar 286 waren. Vooral in de eerste maand na de operatie lag het risico op een hartinfarct aanzienlijk hoger, nadien nam het verhoogde risico geleidelijk af. Ook het risico op een veneuze trombo-embolie – een bloedklonter in een ader – lag na de operatie aanzienlijk hoger, en dat bleef jaren zo. (ev)