Nieuwe stent voorkomt slagaderscheur in aortaboog
23 mei 2012 door Eos-redactieEen team vaatchirurgen van het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft een nieuwe stent ontworpen om een slagaderscheur te voorkomen.
Een team vaatchirurgen van het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft een nieuwe stent ontworpen om een slagaderscheur te voorkomen. De stent wordt in de aortaboog geplaatst, de kritieke plaats waar de hoofdslagader uit het hart vertrekt. Jaarlijks sterven in België 700 mensen door zo’n scheur.
Abnormale uitzettingen van slagaders kunnen dodelijke bloedingen veroorzaken. In België leven 50.000 mannen en 10.000 vrouwen met een dergelijk ‘aneurysma’ van de aorta. De uitstulpingen geven aanvankelijk weinig klachten, maar naarmate ze groeien neemt het risico op een scheur toe. Daarnaast bestaat het risico dat losgekomen bloedklonters verstoppingen veroorzaken in andere slagaders. Heel grote uitzettingen kunnen op de slokdarm en de luchtpijp drukken.
De behandeling van een slagaderscheur in een aortaboog bestond tot nu toe uit een zware operatie, waarbij de borstkas werd opengemaakt, en de aortaboog werd vervangen door een kunstof slagader. De nieuwe stent - een buis met verschillende lagen metaaldraad - wordt via de lies ingebracht en maakt de operatie minder zwaar. De stent zelf functioneert als een zeef, waardoor het bloed ongehinderd kan wegstromen, en waardoor de zwelling verschrompelt. De zijtakken van de aorta worden ook niet afgedicht, zodat het risico op problemen door de stent zelf vrijwel onbestaande is.
De Brusselse artsen hebben alvast bij 1 patiënt een succesvolle operatie uitgevoerd. Omdat de techniek niet onmiddellijk bescherming biedt tegen een scheuring - de verschrompeling gebeurt geleidelijk aan - wordt de stent daarom voorlopig enkel gebruikt voor kritieke patiënten die de klassieke openborstkasoperatie niet kunnen ondergaan. (idr)