Nobelprijs Geneeskunde voor strijd tegen malaria
05 oktober 2015 door Eos-redactieWilliam Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu slepen dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde in de wacht. Die eerste twee ontdekten een therapie tegen parasitaire infecties, Tu ontwikkelde therapieën voor malaria.
William Campbell (Ierland), Satoshi Omura (Japan) en Youyou Tu (China) slepen dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde in de wacht. Die eerste twee ontdekten samen een nieuwe therapie tegen infecties veroorzaakt door rondwormparasieten. Tu ontwikkelde nieuwe therapieën voor malaria.
Parasitaire ziekten teisteren jaarlijks wereldwijd honderden miljoenen mensen, voornamelijke in arme gebieden. Campbell en Omura ontdekten het geneesmiddel avermectine. Daarmee stelden ze paal en perk aan aandoeningen zoals rivierblindheid en olifantsziekte. Tu op haar beurt ontdekte het middel artemisinine, dat de overlingskansen bij malaria drastisch optrekt.
'De gevolgen (van deze ontdekkingen) op het vlak van een verbeterde gezondheid en een verminderd lijden zijn onmetelijk’, klinkt het in een begeleidend persbericht. 'Decennialang werd er amper vooruitgang geboekt in de strijd tegen parasitaire aandoeningen. Deze Nobelprijslaureaten hebben die situatie radicaal veranderd.’
Campbell, geboren in 1930, is momenteel verbonden als emeritus onderzoeker aan Drew University in het Amerikaanse Madison. Omura (1935) is emeritus professor aan de Universiteit van Kitasato in Japan. De Chinese Youyou Tu, ook geboren in 1930, is ten slotte verbonden aan de Academie voor Traditionele Chinese Geneeskunde.