Nooit meer acne
25 september 2012 door Eos-redactieVirussen die van nature op onze huid voorkomen, kunnen worden ingezet tegen de acnébacterie.
Virussen die van nature op onze huid voorkomen, kunnen worden ingezet tegen de acnébacterie.
Acne wordt onder andere veroorzaakt door Propionibacterium acnes, een bacterie die van nature in onze poriën voorkomen. Tijdens de puberteit neemt het aantal bacteriën op onze huid toe, wat een ontstekingsreactie kan opwekken en kan leiden tot de typische huiduitslag. De beste oplossing voor acne bestaat erin het aantal acnebacteriën te verminderen. Antibiotica zijn daartoe zeer goed in staat, maar omdat er al acnebacteriën zijn opgedoken die resistent zijn tegen de gebruikte antibiotica, zijn onderzoekers op zoek naar alternatieve therapieën.
Een van de denkpistes bestaat erin P. Acnesbacteriofagen in te zetten tegen de acnebacterie. Bacteriofagen zijn virussen die onschadelijk zijn voor mensen, maar parasiteren op specifieke bacteriën en ze uiteindelijk doden. De onderzoekers haalden de acnebacteriën en de P. Acnesbacteriofagen die van nature op onze huid voorkomen van de huid van een aantal proefpersonen met en zonder acne. Van de elf P. Acnesbacteriofagen die ze zo vonden, bestudeerden ze het genoom.
Uit de resultaten bleek dat het DNA van al deze bacteriofagen voor 85 procent overeen kwam. Dit gebrek aan genetische diversiteit verraste de onderzoekers, want het genoom van virussen ligt doorgaans verder uit elkaar. Maar dit maakt het minder waarschijnlijk dat er resistentie zal optreden tegen een behandeling op basis van deze bacteriofagen. Bovendien waren de bacteriofagen allemaal klein en zeer dodelijk voor de acnebacterie, wat ze ideale kandidaten maakt voor de ontwikkeling van een nieuwe acnebehandeling. (lg)