Ondervoeding kost de overheid miljoenen
25 september 2014 door Eos-redactieArtsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.
Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.
Wie ziek is, loopt het risico ondervoed te raken. Dat komt omdat ons lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft om het immuunsysteem te versterken en het herstel te bevorderen. Als patiënten niet genoeg eten, dan zoekt het lichaam zijn voeding intern. ‘Dat leidt onder andere tot afbraak van de spieren, niet alleen van armen en benen, maar ook elders, bijvoorbeeld van ademhalingsspieren’, zegt Karen Freijer (Rijksuniversiteit Groningen), die het probleem onderzocht in het kader van haar proefschrift. ‘Dit kan leiden tot extra complicaties en extra kosten.’
Ondervoeding door ziekte kost de Nederlandse gezondheidszorg 1,9 miljard euro per jaar, becijferde Freijer. Nochtans zijn er eenvoudige oplossingen voorhanden. Volgens Freijers berekeningen zou een betere dagelijkse voeding en de inzet van medische drinkvoeding bij ouderen in het bejaardentehuis en bij thuiszorg 13 miljoen euro besparingen opleveren. Het gebruik van medische drinkvoeding voor en na een buikoperatie zou dan weer goed zijn voor 252 euro per patiënt – of minstens 40 miljoen euro per jaar.
Het probleem van ondervoeding blijft vaak onopgemerkt, omdat het niet altijd te zien is. Er bestaan wel screeningslijsten, maar in de praktijk worden die weinig gebruikt. Freijer pleit voor de opname van de problematiek in de artsenopleiding. (lg)
Hoe krijg je oma aan het eten?
In de maart-editie van Eos publiceerden we al een uitgebreid artikel over ondervoeding bij bejaarden, dat u hier kunt downloaden. Een op de tien thuiswonende bejaarden is ondervoed. In tehuizen loopt dat cijfer op tot 25%, in ziekenhuizen zelfs tot 40%. Maar het probleem blijft zwaar onderschat. Nochtans zijn er oplossingen die werken.