Boekrecensie

Online onzin

20 oktober 2020 door EV

Behoorlijk wat gezondheidsadviezen die je op het web vindt, zijn fout. In Dokter Google helpt het team van Gezondheid en Wetenschap de lezer navigeren tussen quatsch en kwaliteit.

De kans is groot dat ook jij al eens op zoek bent gegaan naar gezondheidsinformatie door je vraag in te tikken in het zoekvenster van Google. In de overvloed aan informatie die je dan voorgeschoteld kreeg, zat ongetwijfeld veel bagger. De informatie kan gedateerd zijn, berichten kunnen geschreven zijn door instanties die er financiële of andere belangen bij hebben, misschien kwam je wel terecht bij aanhangers van complottheorieën die ervan overtuigd zijn dat de waarheid wordt verzwegen.

Klinken beweringen te mooi om waar te zijn, dan zijn ze dat meestal ook

Dokter Google helpt je om door de bomen het bos te zien. Je vindt er tips over hoe je op zoek kunt gaan naar betrouwbare websites en hoe je kwaliteitsvolle informatie kunt onderscheiden van fake news. Een handig advies: klinken beweringen te mooi om waar te zijn, dan zijn ze dat meestal ook.

Het boek is geschreven door het team achter de onafhankelijke website Gezondheid en Wetenschap. Het publiceert er patiëntenrichtlijnen die gebaseerd zijn op goed uitgevoerde wetenschappelijke studies. Die richtlijnen worden regelmatig geüpdatet, zodat je steeds de actuele stand van zaken leest. Gezondheid en Wetenschap legt geregeld nieuwsberichten over gezondheid op de rooster. De redacteurs geven weer wat er wordt beweerd, waar het nieuws vandaan komt, en hoe je het moet interpreteren.

Voor dit boek selecteerden ze een aantal van hun meest gelezen factchecks. Door hun analyses te lezen, leer je kritisch kijken naar dergelijke berichten en herken je veelgemaakte fouten.