Oorzaak hypersomnie ontdekt
21 november 2012 door Eos-redactieIn het hersenvocht van hypersomniepatiënten is een mysterieuze substantie ontdekt die wellicht aan de oorzaak van de ziekte ligt.
In het hersenvocht van hypersomniepatiënten is een mysterieuze substantie ontdekt die wellicht aan de oorzaak van de ziekte ligt.
Wie lijdt aan hypersomnie heeft last van een overmatige slaperigheid overdag, zonder dat de patiënten te weinig hebben geslapen. In de ergste vorm – narcolepsie – kunnen patiënten zich niet verzetten tegen slaapaanvallen en vallen ze plotseling in slaap. Medicatie om hen wakker te houden, werkt niet of maakt hen fysiek wel wakkerder maar niet mentaal.
Wat de oorzaak is van de aandoening was tot nog tot onduidelijk, maar daar komt wellicht verandering in. Amerikaanse onderzoekers ontdekten onlangs een vreemde substantie in het hersenvocht van een kleine groep hypersomniepatiënten. Waarover het precies gaat, is nog onduidelijk, maar de onderzoekers vermoeden dat het een kleine molecule is – wellicht een peptide - die hetzelfde effect heeft als een kalmerend middel. De stof bevordert de werking van gamma-aminoboterzuur, een neurotransmitter die de werking van de neuronen afremt.
De werking van gamma-aminoboterzuur kan met medicatie worden gestopt. De medicatie – flumazenil – wordt onder andere gebruikt bij patiënten die niet snel genoeg wakker worden na een algemene verdoving en bij patiënten die een overdosis kalmerende middelen zoals Valium hebben geslikt. De onderzoekers gaven het middel aan 7 hypersomniepatiënten, waarna ze een pak alerter en aandachtiger werden.
Uit dit onderzoek blijkt dat hypersomnie in bepaalde gevallen te wijten kan zijn aan een overmatige activiteit van chemicaliën die de werking van neuronen afremmen en dat die gevallen kunnen worden behandeld door die afremmende werking te blokkeren. (ev)