Oplichtende kankercellen helpen chirurgen

06 januari 2016 door Eos-redactie

Een nieuwe injecteerbare stof die kankercellen doet oplichten zou een chirurgische behandeling van kanker aanzienlijk kunnen verbeteren.

Chirurgen die een tumor moeten verwijderen, laten zich daarbij tot nu toe leiden door beelden die vooraf gemaakt werden met een MRI- of CT-scanner. Helaas blijven vaak nog kankercellen onopgemerkt zitten, waardoor de patiënt nadien een tweede operatie moet ondergaan of bestraald moet worden.

 

Onderzoekers van Duke University School of Medicine voerden een onderzoek uit bij 15 patiënten bij wie een sarcoom – een kwaadaardige tumor van de weke weefsels – moest worden verwijderd. Ze spoten de patiënten voor de operatie in met LUM015, een nieuwe blauwe stof waarvan bij muizen was aangetoond dat ze kankercellen vijf keer feller laat oplichten dan gezond weefsel.

 

Het effect van de stof is niet zichtbaar voor het blote oog. Daarvoor moet een apparaat met een gevoelige camera worden gebruikt die een signaal geeft wanneer kankercellen worden gedetecteerd. Dit stelt chirurgen in staat direct na de operatie de wonde van de patiënt te inspecteren op overgebleven kankercellen en die onmiddellijk te verwijderen.

 

Uit het onderzoek is voorlopig alleen nog maar gebleken dat de stof voor mensen geen nadelige bijwerkingen heeft. Als na verloop van tijd blijkt dat de tumoren volledig werden verwijderd, zou dit de chirurgische behandeling van kanker aanzienlijk kunnen verbeteren. De onderzoekers zijn de stof ondertussen ook aan het testen bij 50 vrouwen met borstkanker. (ev)