Capsule injecteert medicijn rechtstreeks in de maag, en biedt daarmee een alternatief voor injecties.
Dat een pil prettiger is dan een injectie, daar zijn de meesten wel over uit. Een nadeel is echter dat veel soorten medicatie moeilijk opgenomen worden in het maagdarmstelsel of zelfs afgebroken worden door het vernietigende milieu. Een team van onderzoekers lijkt nu een oplossing gevonden te hebben: het inslikken van een capsule die het medicijn bevat en het vervolgens rechtstreeks in het slijmvlies van de maag injecteert.
Deze methode kan worden gebruikt als toedieningsroute voor monoklonale antilichamen, eiwitten die de eigen afweer van het lichaam nabootsen en een verscheidenheid aan ziekten kunnen bestrijden, waaronder sommige kankers en auto-immuunziekten. Daarnaast blijkt uit een onderzoek in varkens dat grotere eiwitten, zoals insuline, ook kunnen worden vervoerd. Deze resultaten zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biotechnology.
De pil, ongeveer zo groot als een bosbes, heeft een nieuw ontwerp zodat het kan worden gebruikt om in grotere hoeveelheden vloeibare medicijnen af te leveren, tot 4 milligram. Door deze vloeibare vorm kan de medicatie sneller de bloedbaan bereiken, wat nodig is voor medicijnen zoals insuline en adrenaline. Daarnaast is de maag een geschikte plek om aan te hechten, aangezien de maagwand dik en gespierd is, waardoor hechting mogelijk is zonder schadelijke bijwerkingen.
Welkom alternatief
Hoogleraar anesthesiologie Michel Struys (Universitair Medisch Centrum Groningen): ‘Het is een mooi artikel en een volgende stap in de ontwikkeling om de biologische beschikbaarheid van medicijnen te verbeteren. Als anesthesioloog en klinisch farmacoloog word ik in de klinische praktijk regelmatig geconfronteerd met de noodzaak tot het plaatsen van intraveneuze infusen om medicijnen via het bloed af te geven. Het hebben van een infuus is dikwijls ook een reden om een patiënt in het ziekenhuis te houden.’
‘Daarnaast zijn injecties in de huid of spier pijnlijk en hebben zij meer bijwerkingen, zoals het ontstaan van blauwe plekken. Ook vereisen deze injecties de hulp van een zorgprofessional. Een alternatieve toedieningsmethode is dan ook zeker welkom, en heeft zijn werkzaamheid bij varkens bewezen. Uiteraard moet de veiligheid en accuraatheid bij mensen nog verder aangetoond worden.’
Bron: Nature Biotechnology
Foto boven: Giovanni Traverso