Plantenvirus speelt koerier voor kankermedicijnen

16 februari 2017 door SST

Wetenschappers hebben een virus nagebouwd en het vervolgens volgepropt met moleculen die giftig zijn voor kankercellen.

Virussen zijn bijzonder goed in het navigeren naar hun doelcel, om er vervolgens hun inhoud in te injecteren. Die eigenschap vinden medische onderzoekers dan ook zeer interessant – losgezien van het feit dat virussen ons vaak ziek maken. Als ze een virus kunnen ‘kapen’ en de ziekmakende inhoud kunnen verwisselen met helende moleculen, dan hebben ze een perfect middel gevonden om precisiegeneeskundige behandeling te ontwikkelen.
 
In de oncologie zouden dit soort therapieën zeer welkom zijn, want het grote nadeel van bijvoorbeeld chemotherapie is dat de medicijnen ook gezonde cellen aantasten – met tal van nevenwerkingen.
 
Australische medici hebben nu een bestaand virus – het blauwtongvirus, dat voornamelijk schapen infecteert – nagebouwd om te kijken hoe ze het zouden kunnen gebruiken om moleculen of eiwitten naar keuze in te vervoeren. Voor de bouw van de kopie wenden ze zich echter niet tot schapen of het virus zelf, maar gebruikten ze planten. Dat heeft immers als voordeel dat de virusomhulsels dan uit plantendeeltjes bestaan, waardoor ze veel minder vatbaar zijn voor contaminatie door menselijke ziekmakers.
 
De onderzoekers slaagden erin een ‘plantaardige versie’ van het blauwtongvirus te bouwen en er zelfs eiwitten en moleculen in te proppen. In een volgende fase lukte het hen het kunstmatig gefabriceerde virus tot in (borst)kankercellen te krijgen, waar het virusomhulsel wegsmelt en de inhoud vrijkomt.
 
De wetenschappers hopen snel testen te kunnen starten bij proefdieren om te controleren of hun virus inderdaad doet wat het lijkt te doen: kankercellen uitschakelen en gezond weefsel ongemoeid laten.