Poep onder de loep
30 mei 2017 door EVOok 55-jarigen kunnen dit jaar gratis deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.
Dikkedarmkanker is een van de dodelijkste en meest voorkomende kankers. Wil je de ziekte te slim af zijn, dan moet je de ziekte snel opsporen. Doe je dat voor je klachten krijgt, dan heb je een kans van 95 procent om te genezen. Wacht je tot de aandoening in een vergevorderd stadium zit, dan heb je nauwelijks 10 procent kans om te overleven.
"Kleine spoortjes van bloed in je ontlasting kunnen wijzen op poliepen in je darmen, de voorlopers van dikkedarmkanker"
De ziekte is gemakkelijk in een vroeg stadium op te sporen. Het volstaat op zoek te gaan naar kleine spoortjes van bloed in je ontlasting. Die kunnen wijzen op poliepen in je darmen, de voorlopers van dikkedarmkanker.
De Europese Commissie roept de lidstaten al enkele jaren op een grootschalig bevolkingsonderzoek te organiseren bij alle 50-plussers. In Vlaanderen kregen tot nu toe alle 56- tot 74-jarigen om de twee jaar een testkit in de bus. 50- tot 55-jarigen vielen voorlopig uit de boot, voornamelijk door een gebrek aan centen. Dit jaar zet de overheid dit al deels recht door ook de 55-jarigen aan het bevolkingsonderzoek te laten deelnemen.
De deelname aan het onderzoek is gratis en niet verplicht. Wie een testkit krijgt, kan een staaltje van zijn stoelgang nemen en dat opsturen voor analyse. In 2014 nam 50 procent van de aangeschreven Vlamingen deel aan de test. Volgens de Europese Commissie is een deelname van 45 procent voldoende voor een zinvolle screening.