Preoperatieve tests niet altijd nuttig
16 januari 2017 door EVDe voordelen van tests die patiënten voor een operatie moeten ondergaan, wegen vaak niet op tegen de nadelen.
De voordelen van tests die patiënten voor een operatie moeten ondergaan, wegen vaak niet op tegen de nadelen.
Voor een operatie moeten patiënten tal van tests ondergaan, zoals een bloed- en urineonderzoek en tal van scans. De onderliggende bedoeling is om eventuele complicaties tijdens of na de operatie te voorspellen. Maar wat als de patiënt geen symptomen heeft die op dergelijke problemen wijzen?
Onderzoekers van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg namen 15 tests onder de loep. Ze gingen na welke daarvan routinematig worden aanbevolen en welke niet. Ze deden dat alleen voor niet-dringende operaties, dus niet voor hart- en longchirurgie en niet voor transplantaties.
Uit hun resultaten bleek onder andere dat sommige preoperatieve tests nog vaak routinematig worden uitgevoerd, ook al is er geen enkele reden om de tests aan te bevelen en zijn ze zelfs af te raden omwille van de nadelen voor de patiënt. Een typisch voorbeeld is de röntgenopname van de borstkas. ‘De test levert maar een zeer beperkte bijdrage bij het voorspellen van complicaties tijdens en na de operatie, terwijl de patiënt toch wordt blootgesteld aan schadelijke stralen’, vertelt dr. Joan Vlayen, hoofdauteur van het rapport.
De onderzoekers maakten een overzicht van welke tests al dan niet worden aanbevolen en welke te overwegen zijn voor operaties. Ze ontwikkelden ook een app die je gratis kan downloaden via de App store, Google play of http://peop.kce.be.
Overzicht op http://kce.fgov.be/