Risicozones voor tekenbeten
22 juni 2015 door Eos-redactieWie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op een website. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme.
Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op een website. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme.
Op de nieuwe website TekenNet.be kan je terecht om een tekenbeet te melden. Je duidt de locatie aan op een kaart of geeft de postcode in. Daarnaast krijg je nog enkele vragen over de omstandigheden. Met die informatie gaan wetenschappers vervolgens aan de slag om jaar na jaar de risicogebieden te identificeren. Dat moet een betere preventie mogelijk maken.
Via een beet kan je de ziekte van Lyme oplopen – door een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi. Geschat wordt dat twintig procent van de teken de bacterie met zich meedraagt. Vooral schaduwrijke plaatsen, bedekt met een dikke strooisellaag, varens of hoge grassen herbergen vaak veel teken.
Vandaag is het aantal beten binnen de Belgische bevolking niet bekend. Wel wordt het aantal gevallen van Lyme opgevolgd. In 2013 waren dat er 2.055. Ze liepen hun infectie voornamelijk op in de buurt van Leuven, in de Kempen en in de Ardennen.
In Nederland kan je tekenbeten – en ook de eerste symptomen van Lyme – al langer melden via de website tekenradar.nl. (lg)
Meer over teken: Kan je een tekenbeet voorkomen?