Roken slechter voor vrouwen
02 mei 2013 door Eos-redactiePassief roken verlaagt goede cholesterol van tienermeisjes meer dan van tienerjongens. En rokende vrouwen lopen een hoger risico op darmkanker dan rokende mannen.
Passief roken verlaagt de goede cholesterol van tienermeisjes meer dan van tienerjongens. En rokende vrouwen lopen een hoger risico op darmkanker dan rokende mannen.
Wetenschappers bestudeerden de gegevens van 1.057 adolescenten die tussen 1989 en 1992 waren geboren in het Australische Perth. Van deze jongeren was 48 procent thuis blootgesteld aan passief roken, van hun prille begin - in de baarmoeder - tot hun zeventiende.
Toen de onderzoekers bloed afnamen van deze jongeren, bleek het gehalte goede cholesterol bij de tienermeisjes die hun leven lang passief hadden gerookt aanzienlijk lager te zijn dan bij de jongeren waarvan de ouders niet hadden gerookt. En dat is niet onbelangrijk, want goede cholesterol neemt slechte cholesterol op in de bloedstroom en voert het naar de lever waar het kan worden afgebroken. Een laag gehalte aan goede cholesterol verhoogt met andere woorden het risico op hart- en vaatziekten.
Het opvallendste resultaat van de studie was echter dat het passief roken niet hetzelfde effect had op jongens die net als de meisjes ook hun hele jeugd hadden samengeleefd met rokende ouders. De goede cholesterol was dieper gezakt bij de meisjes dan bij jongens, wat betekent dat de blootstelling aan tabaksrook een groter risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt voor meisjes dan voor jongens. De studie wordt gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolims (JCEM).
Roken en darmkanker
Een gelijkaardig resultaat werd gevonden bij een nieuwe studie naar het verband tussen roken en darmkanker bij 600.000 Noorse mannen en vrouwen. Gedurende de gemiddeld 14 jaar dat de proefpersonen werden opgevolgd, werden 4.000 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. In vergelijking met de groep die nooit had gerookt, bleek het risico van rokende vrouwen op darmkanker 19 procent hoger te liggen, terwijl dat van rokende mannen ‘maar’ 8 procent hoger lag. Bovendien bleek het verband tussen het aantal gerookte sigaretten per dag, het aantal rokende jaren en darmkanker sterker bij vrouwen dan bij mannen. Zo zagen vrouwen die al van voor hun zestiende waren beginnen roken of die al veertig jaar hadden gerookt, hun risico op darmkanker met maar liefst 50 procent stijgen. (ev)