Rookverbod vermindert aantal vroeggeboorten
15 februari 2013 door Eos-redactieHet risico op vroeggeboorten is in België gedaald door de invoering van het rookverbod.
Na de invoering van het rookverbod in restaurants in 2007 en dat in cafés met eetgelegenheid in 2010, daalde het risico op te vroeg geboren baby’s met respectievelijk 3,13 en 2,65 procent. Dat blijkt uit onderzoek van milieu-epidemioloog Tim Nawrot. De resultaten zijn belangrijk, omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een kortere zwangerschapsduur en gezondheidsproblemen in een later stadium van het leven.
Van zowel actief als passief roken tijdens de zwangerschap is bekend dat het de groei van een ongeboren kind schaadt en de duur van de zwangerschap verkort. Toch werd de invloed van de invoering van het rookverbod nooit gemeten. Een team onderzoekers van de Universiteit Hasselt onderzocht in samenwerking met het Centrum voor Perinatale Epidemiologie of het recent ingevoerde rookverbod in België een effect had op het aantal vroeggeboorten. Ze onderzochten daarvoor in totaal 606.877 geboortes sinds 2002.
Ze bekeken de invloed van elke fase van de invoering van het rookverbod - op openbare plaatsen en de werkvloer in 2006, in restaurants in 2007 en in bistro’s en cafés met eetgelegenheid in 2010 – en stelden vast dat er telkens sprake was van een significante verlaging van het risico op vroeggeboorten.
Volgens Nawrot gaat de vermindering van de actieve en passieve blootstelling aan tabaksrook door het rookverbod verder dan enkel de lagere blootstelling in restaurants, waardoor de blootstelling van de gehele populatie afneemt. ‘Steeds meer landen leggen rookbeperkingen op en onze resultaten onderschrijven het nut hiervan, en dat al vroeg in het leven’, stelt hij.’ (ev)