Ruim 3 miljoen doden per jaar door luchtvervuiling
16 september 2015 door Eos-redactieBijna 9.000 daarvan vallen in België en Nederland. Dat becijferden Duitse en Nederlandse onderzoekers in Nature. Ze waarschuwen ook dat dit aantal de komende decennia nog kan verdubbelen.
Bijna 9.000 daarvan vallen in België en Nederland. Dat becijferden Duitse en Nederlandse onderzoekers in Nature. Ze waarschuwen ook dat dit aantal de komende decennia nog kan verdubbelen.
Luchtvervuiling veroorzaakt jaarlijks wereldwijd 3,3 miljoen vroegtijdige overlijdens. Die doen zich vooral voor in Azië, wat logisch lijkt, aangezien daar ook de meeste mensen leven. Maar ook in de VS en (West-)Europa sterven heel wat mensen als gevolg van luchtvervuiling. In België en Nederland gaat het respectievelijk om naar schatting 4.260 en 4.650 overlijdens.
Volgens de onderzoekers, onder leiding van de Nederlander Jos Lelieveld (Max-Planck-Gesellschaft), is vervuiling via landbouw de grootste boosdoener in Europa. Ruim 40 procent van de overlijdens door luchtvervuiling komt daarvandaan. In de VS zou de schuld vooral bij het verkeer liggen, terwijl uitstoot door verwarming en koken, via steenkool en biomassa, in China en India het grote probleem vormt – tot 70 procent. Vervuiling komt vooral van ozon en fijn stof – stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 0,0025 millimeter.
De onderzoekers namen ook klimaatmodellen onder de loep die de vervuiling voor de komende decennia voorspellen. Aan de hand daarvan schatten ze dat het aantal premature overlijdens tegen 2050 nog kan verdubbelen, van 3,3 miljoen naar 6,6 miljoen. De wetenschappers hopen dan ook dat beleidsvoerders de nodige maatregelen nemen, want luchtvervuiling terugdringen kan wereldwijd miljoenen levens redden.
Beterschap in Amazone
En op dat vlak valt er gelukkig ook wat positief nieuws te rapen. De laatste jaren heeft de Braziliaanse overheid maatregelen genomen om ontbossing in het Amazonewoud, en de daarmee gepaard gaande bosbranden, in te perken. Door zulke bosbranden komen grote hoeveelheden fijn stof in de atmosfeer terecht.
Britse onderzoekers analyseerden satellietbeelden van Zuid-Amerika van 2001 tot 2012. Zo zagen ze dat de fijnstofconcentratie met zo'n dertig procent is afgenomen als gevolg van de inperking van bosbranden. Daardoor is het aantal vroegtijdige overlijdens als gevolg van fijn stof mogelijk met 1.700 gedaald in Zuid-Amerika, schatten ze in een paper in Nature Geoscience. (adw)
Op ons blogportaal SciLogs geeft Eos-redacteur Liesbeth Gijsel je 7 tips om minder fijn stof in te ademen.