Schrik voor hartaanval veroorzaakt hartaanval
07 november 2016 door Eos-redactieDe zorgsector moet meer aandacht besteden aan cardiale angst.
De angst voor een nieuwe hartaanval vergroot het risico op een nieuwe hartaanval en op een slechte afloop.
Patiënten die net een hartaanval hebben gehad, hebben vaak schrik om er weer een te krijgen. Onderzoeker Marleen van Beek wilde nagaan in hoeverre deze angst een invloed heeft op hun gezondheid. Ze volgde 200 patiënten die in het Radboudumc in Nijmegen waren opgenomen met een hartaanval. Ze vroeg hen in het ziekenhuis en gedurende een jaar nadat ze weer thuis waren of ze last hadden van cardiale angst. Daarnaast bekeek ze of deze patiënten binnen de vijf jaar weer werden opgenomen met een hartaanval of eraan overleden.
Uit haar resultaten bleek dat hoe meer mensen schrik hebben voor een nieuwe hartaanval, hoe slechter hun levenskwaliteit, en hoe groter het risico op een nieuwe hartaanval en op een slechte afloop daarvan. Dat komt onder andere omdat mensen met cardiale angst vaker fysieke inspanningen vermijden uit schrik voor gevoelens die hen doen denken dat ze een hartaanval krijgen. Maar net dat speelt een rol in het hoger risico op een slechtere hartprognose.
Volgens Van Beek betekent dit dat er in de zorg meer aandacht moet komen voor cardiale angst. ‘Bij hartrevalidatie wordt wel algemene angst gemeten, maar niet cardiale angst terwijl dit net handvatten voor behandeling kan geven’, vertelt ze. Ze denkt daarbij aan cognitieve gedragstherapie. (ev)