Steeds meer kinderen vergiftigd door vloeibaar wasmiddel
14 juli 2014 door Eos-redactieHet Nederlandse NIVC - Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum – krijgt de laatste tijd opvallend meer meldingen binnen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen.
Het Nederlandse NIVC - Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum – krijgt de laatste tijd opvallend meer meldingen binnen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel innamen. Terwijl er dat in 2011 nog 201 waren, steeg het aantal in 2012 tot 381 en vorig jaar zelfs tot 445. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe. Dat zijn capsules van oplosbaar folie en gevuld met vloeibaar wasmiddel, die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine plaatst. Ook in België nam het aantal meldingen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012.
De reden dat het aantal meldingen is toegenomen, is gewoon omdat dergelijke capsules meer en meer verkocht worden. Maar het probleem is dat de schade die vloeibare wasmiddelen maken vaak ernstiger is dan die met wasmiddelen in een fles. De vloeibare middelen zijn immers irriterender.
Meestal krijgen kinderen die liquid caps binnen via de mond, waardoor ze misselijk worden en braken. Als een kind gebraakt heeft, bestaat het risico dat iets van het wasmiddel in de luchtwegen en longen terecht komt en daar een chemische longontsteking veroorzaakt. En er zijn ook meldingen van ernstige oogschade ten gevolge van het contact van deze caps met de ogen. Zo kan het product het hoornvlies aantasten.
Ouders houden hun kinderen dus maar beter bij het washok vandaan. De letsels zijn vaak pijnlijk, maar gelukkig meestal ook omkeerbaar. De NIVC raadt ouders aan de aangetaste huid of het oog te spoelen met water. En in geval van inname van de caps, de mond te spoelen en het kind wat water te laten drinken en iets vettigs te laten eten, zoals boter of mayonaise. Zo voorkom je dat de middelen gaan schuimen. Mochten zich klachten voordoen als hoesten, benauwdheid en koorts, dan moet je zeker een arts raadplegen. En ook bij aanhoudende irritatieklachten, vooral van de ogen, is het zinvol er een dokter bij te halen. (ev)