Stof herstelt geheugen van alzheimermuizen

13 mei 2013 door Eos-redactie

Een veelbelovend kandidaat-geneesmiddel herstelt het geheugen van oude muizen met alzheimersymptomen.

Een veelbelovend kandidaat-geneesmiddel herstelt het geheugen van oude muizen met alzheimersymptomen.

 

Uit eerdere studies is al gebleken dat bepaalde stoffen de symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen of uitstellen bij jonge muizen. Helaas komt deze situatie niet overeen met die bij mensen, waarbij de aandoening pas wordt vastgesteld wanneer de eerste symptomen opduiken en dus wanneer de mensen al een zekere leeftijd hebben bereikt. Om dit probleem op te lossen, besloten onderzoekers van het Amerikaanse Salk Institute for Biological Studies om voortaan te werken met oudere muizen waarvan de symptomen van alzheimer al in een gevorderd stadium zitten.

 

Toen de onderzoekers op deze oudere beestjes met een gevorderde vorm van de ziekte de stoffen testten waarvan eerder was gebleken dat ze de symptomen van alzheimer konden voorkomen of uitstellen, bleek dat een ervan - J147 – ook bij hen een positieve invloed had. Uit onderzoek op de hersenen van de muizen bleek dat er minder eiwitten werden geproduceerd die in verband konden worden gebracht met celdood en meer eiwitten die de connecties maken die verantwoordelijk zijn voor leren en geheugen.

 

Uit een andere studie bleek dat J147 het kortetermijngeheugen van de alzheimermuizen verbeterde en ook nog eens het ruimtelijke geheugen herstelde. Dat lag vooral aan het verhogen van de zenuwgroeifactor NGF en de zenuwcelstimulerende factor BDNF, die essentieel zijn voor een correcte geheugenfunctie.

 

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat J147 het beste geneesmiddel is dat op dit moment in de pijplijn zit en hopen er snel tests op mensen mee te mogen uitvoeren. (ev)