Subsidie voor hartonderzoek bij vrouwen

10 februari 2014 door Eos-redactie

Vrouwen die lijden aan een hart- of vaataandoening vertonen vaak andere symptomen dan mannen. Toch wordt klinisch onderzoek bijna uitsluitend op mannen uitgevoerd.

Vrouwen die lijden aan een hart- of vaataandoening vertonen vaak andere symptomen dan mannen. Toch wordt klinisch onderzoek bijna uitsluitend op mannen uitgevoerd, waardoor de ‘vrouwelijke’ symptomen minder goed bekend zijn en vrouwen soms onterecht onbehandeld naar huis worden gestuurd.

De Nederlandse Hartstichting stelt daarom 4,6 miljoen euro subsidie beschikbaar voor onderzoek dat moet leiden tot een verbeterde diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Het onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Maastricht UMC+ richt zich op diastolisch hartfalen, een vorm van hartfalen die vaker voorkomt bij vrouwen. De onderzoekers willen achterhalen of deze ziekte beter op te sporen is door bloed op bepaalde eiwitten en genetisch materiaal te onderzoeken. Het onderzoek zal plaatsvinden onder vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad.

Het Erasmus MC en UMC Utrecht gaat onderzoeken welke risicofactoren de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen kunnen voorspellen. Dit gebeurt bij ongeveer 16.000 vrouwen met aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (zoals voortplantingsstoornissen, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en migraine) en een groep van 30.000 vrouwen als dwarsdoorsnede van de bevolking. Op dit moment worden meer vrouwen dan mannen door een hartaanval of beroerte getroffen. (kv)