Te weinig én te veel slapen maakt je dik
06 maart 2017 door LGWie een erfelijk risico loopt om dik te worden, slaapt het best meer dan 7 en minder dan 9 uur per nacht.
Britse wetenschappers onderzochten het effect van slaapgewoontes aan de hand van gegevens van de UK Biobank, die sinds 2007 een half miljoen Britten opvolgt. Sommigen daarvan hebben risicogenen voor obesitas: ze lopen meer risico om te dik te worden. Als ze op hun voeding letten en veel bewegen, kunnen ze dat risico beperken. Dat lijstje kunnen ze nu aanvullen met een goede nachtrust.
Ook dutjes overdag, nachtwerk en werken in ploegen doen het risico op overgewicht de hoogte in gaan
Want zowel een te korte nachtrust (minder dan 7 uur slapen per nacht) als te lang slapen (meer dan 9 uur per nacht) bleek het risico op overgewicht te verhogen. Langslapers waren gemiddeld 4 kilogram zwaarder dan mensen met dezelfde risicogenen die er een gezond slaappatroon op nahielden (7 à 9 uur per nacht).
Kortslapers wogen gemiddeld 2 kilogram meer. Ook dutjes overdag, nachtwerk en werken in ploegen deden het risico op overgewicht de hoogte in gaan. Bij mannen en vrouwen zonder de risicogenen vonden de onderzoekers geen verschil.
Het gewichtsverschil ligt wel degelijk aan het slaappatroon, stellen Carlos Celis en zijn collega’s in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition. Want ze controleerden ook op eetgewoontes, gezondheidsproblemen en sociale klasse.
‘Het lijkt erop dat mensen met een hoog genetisch risico op obesitas meer zorg moeten besteden aan hun nachtrust. Naast het voedingspatroon en beweging is dat een factor waar je rekening mee moet houden’, zegt Celis.