Teer komt weer
30 januari 2013 door Eos-redactieNu duidelijk is waarom teerzalven zo’n gunstig effect hebben op de huid, kunnen de nadelen ervan worden weggewerkt.
Nu duidelijk is waarom teerzalven zo’n gunstig effect hebben op de huid, kunnen de nadelen ervan worden weggewerkt.
Het is al langer gekend dat teerzalf een zeer effectief en veilig geneesmiddel is voor de behandeling van eczeem, psoriasis en roos. Maar waarom dat zo is, was tot nog toe onduidelijk. Dat was onder andere te wijten aan het feit dat koolteer, de werkzame stof in teerzalf, uit meer dan 10.000 verschillende chemische verbindingen bestaat.
Onlangs werd duidelijk dat de activatie van een molecuul in de huid – meer bepaald de arylkoolwaterstofreceptor - de aanmaak bevordert van eiwitten die de huidbarriëre versterken. Daardoor daalt de blootstelling aan stoffen van buitenaf die ontstekingen veroorzaken. Onderzoekers van UMC St Radboud Nijmegen gingen op basis van deze vondst na wat het effect was van teerzalf op de huidbarriëre. Ze deden dat in het lab op basis van minihuidjes, meer bepaald driedimensionale huidmodellen die opgekweekt waren uit huidcellen van gezonde vrijwilligers en eczeempatiënten.
Ze ontdekten dat teerzalf een dubbele werking heeft. Enerzijds versterkt koolteer de aanmaak van barrière-eiwitten, waardoor patiënten minder worden blootgesteld aan stoffen die ontstekingen veroorzaken. Anderzijds verlaagt koolteer de productie van chemokines, stoffen die afweercellen aantrekken die op hun beurt ontstekingen, jeuk en een verdikking van de huid veroorzaken. Daardoor remt teerzalf ook de ontsteking zelf en verbreekt ze de vicieuze cirkel van een chronische ontsteking.
De ontdekkingen kunnen het gebruik van teerzalf, die de laatste tijd minder werd gebruikt omwille van de onaangename geur en opvallende kleur, nieuw leven inblazen. Omdat nu gericht kan worden gezocht naar de werkzame stoffen in koolteer, kunnen cosmetisch meer acceptabele behandelingen worden ontwikkeld. (ev)