Een experimenteel ebolavaccin lijkt volledige bescherming te bieden bij mensen met een hoog risico om het virus op te lopen.
Een experimenteel ebolavaccin lijkt volledige bescherming te bieden bij mensen met een hoog risico om het virus op te lopen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een test in Guinee die gepubliceerd zijn in The Lancet. Het is de eerste keer dat een vaccin mensen zo goed beschermt tegen een ebola-infectie.
Bij de test in Guinee - die de toepasselijke naam ‘Ebola, ça suffit' of 'Ebola, dat volstaat' draagt - werd een zogenaamde ringvaccinatie toegepast, een vaccinatietechniek die in de jaren 1970 al met succes werd toegepast bij de bestrijding van de pokken. Wanneer één patiënt de ziekte oploopt, worden alle nauwe contacten van die patiënt meteen gevaccineerd in een poging om de verspreiding van het virus af te remmen of zelfs te stoppen.
Het vaccin dat in Guinee werd gebruikt draagt de naam rVSV-ZEBOV, en bestaat uit een 'gekweekt' virus dat gemodificeerd is om een ebola-eiwit te produceren. Het vaccin wordt gemaakt door farmabedrijven NewLink Genetics en Merck. In totaal kregen 2.014 mensen die nauw contact hadden gehad met een ebolapatiënt, en hun verwanten, het vaccin toegediend. Na tien dagen had niemand van hen ebola ontwikkeld. In een 'controlegroep' van 2.380 mensen, die het vaccin pas na drie weken kregen toegediend, ontwikkelden 16 mensen de infectie.
Die resultaten tonen aan dat het vaccin voor 100 procent beschermt tegen het virus - hoewel de onderzoekers tegelijk relativeren dat die beschermingsgraad omwille van de vrij kleine testgroepen in werkelijkheid iets lager kan liggen. Het vaccin beschermde de testpersonen al zeker drie weken tegen ebola, hoe lang die bescherming blijft duren moet in een volgende testfase worden onderzocht.
Door deze positieve resultaten besloten de onderzoekers om de controlegroep, waarbij mensen pas drie weken na contact met een ebolapatiënt werden gevaccineerd, te stoppen en voortaan iedereen onmiddellijk te vaccineren.