Ultrafijn stof verhoogt bloeddruk kinderen
23 maart 2015 door Eos-redactieKinderen die op de speelplaats veel ultrafijn stof inademen, hebben een hogere bloeddruk, meldt een Belgische studie.
Kinderen die op de speelplaats veel ultrafijn stof inademen hebben een hogere bloeddruk, meldt een Belgische studie.
In twee scholen namen onderzoekers de bloeddruk op van 130 kinderen tussen 6 en 12 jaar. Tegelijkertijd maten ze buiten op de speelplaats het fijn stof. Er was een verband tussen de bloeddruk en de luchtvervuiling, maar enkel bij ultrafijn stof - partikels kleiner dan 100 nanometer. Bij een toename van ultrafijn stof met 1.666 partikels per cm³ (kubieke centimeter) steeg de bloeddruk met 0,79 mmHg (millimeter kwik).
Wanneer ze de partikels verder onderverdeelden volgens grootte bleek hun invloed op de bloeddruk te stijgen naarmate ze kleiner werden. Bij het allerkleinste ultrafijn stof, 20 tot 30 nm, steeg de bloeddruk met 6,35 mmHG bij een toename van de luchtdeeltjes met 860/cm³. De gemiddelde bloeddruk bij de onderzoeksgroep was 107,1. Het is overigens normaal dat de bloeddruk doorheen de dag schommelt. Zo kan die ’s nachts met 15 mmHG dalen. Een te hoge bloeddruk kan later wel tot hart- en vaatziekten leiden.
In het onderzoek gaat het steeds om cijfers van de bovendruk omdat de wetenschappers geen verband vonden met de onderdruk. De reden is onbekend. Bovendruk is de druk in de bloedvaten wanneer het hart er bloed in pompt, onderdruk wordt gemeten wanneer het hart zich ontspant en vult met bloed.
Professor Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt werkte mee aan de studie en onderzoekt al jaren fijn stof. ‘Hoe kleiner het stof, hoe dieper we het inhaleren, en het allerfijnste stof kan vanuit de longblaasjes in het bloed terechtkomen. Fijn stof is een soort van spons waarop zich allerlei andere polluenten binden, zoals kankerverwekkende stoffen en metalen, maar ook natuurlijke polluenten zoals pollen of zeezout.’ Fijn stof veroorzaakt ontstekingen in de bloedbaan, waardoor de bloeddruk stijgt. (tn)
De studie verscheen in Environmental Health Perspectives.