Verdwaalde bacteriën doen longen ontsteken
20 juli 2016 door Eos-redactieDarmbacteriën verruimen hun leefgebied tot de longen bij mensen met acuut longfalen. Die ontdekking brengt nieuwe inzichten in de oorzaak van longfalen. Op termijn kan ook de behandeling worden verbeterd.
Darmbacteriën verruimen hun leefgebied tot de longen bij mensen met acuut longfalen. Die ontdekking brengt nieuwe inzichten in de oorzaak van longfalen. Zo kan op termijn ook de behandeling worden verbeterd.
Verstoring van het evenwicht tussen de bacteriesoorten in het lichaam belooft problemen. Het is al decennia bekend dat darmbacteriën de kansen op het overleven van een ernstige ziekte beïnvloeden. Wetenschappers van de Universiteit van Michigan tonen aan waarom. Zij vonden darmbacteriën in de longen van mensen met acuut longfalen. Ook bij knaagdieren met bloedvergiftiging, vaak een voorbode van longfalen, vonden ze bacteriën die niet thuishoren in de longen.
Vicieuze cirkel
‘Bij vroeger onderzoek naar bloedvergiftiging en acuut longfalen hebben we een groot deel van het verhaal gemist’, zegt hoofonderzoeker Robert Dickson. ‘Vandaag behandelen we die ziektes door de ontsteking te remmen en de weefselschade te beperken. Ons onderzoek wijst uit dat die symptomen slechts het gevolg zijn van een grotere oorzaak: de verstoring van het bacteriële evenwicht.’
De onderzoekers denken dat die verstoring een vicieuze cirkel op gang trekt. Darmbacteriën in de longen veroorzaken een reactie van het immuunsysteem: een ontsteking. Die beschadigt het gevoelige weefsel van de longen. Maar dat trekt de foute bacteriën juist aan.
Oorzaak
We kunnen patiënten behandelen door die vicieuze cirkel te doorbreken. Daarvoor moeten wetenschappers uitpuzzelen waarom darmbacteriën in de eerste plaats in de longen terechtkomen. Het zou kunnen dat de longen van ernstig zieke mensen meer bacteriën doorlaten, of dat een kleine hoeveelheid darmbacteriën altijd aanwezig is in de longen.
‘De bacteriën in ons lichaam zijn belangrijk voor onze gezondheid. Het wordt tijd dat we het geheel van bacteriën en het evenwicht tussen de soorten gaan zien als een orgaan dat we gezond moeten houden’, vindt Dickson. De studie staat in Nature microbiology. (mvdh)