Waarom je nooit mag zwemmen met lenzen

21 januari 2016 door Eos-redactie

Je handen niet wassen voor je je lenzen inbrengt, te lang wachten om ze te vervangen of een keertje zwemmen met je lenzen in. Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet.

Bacteriën, schimmels en parasieten kunnen voor ernstige problemen zorgen bij mensen die lenzen dragen. Ooginfecties komen de laatste jaren bij ons meer en meer voor, bevestigen experts in Eos. ‘Vooral het aantal schimmelinfecties neemt toe’, zegt professor Ilse Claerhout, expert hoornvliesontstekingen aan het AZ Maria Middelares in Gent. ‘Vroeger waren die zeldzaam, want ze vormen vooral in tropische landen een probleem. Maar nu duiken ze ook bij ons op. Wellicht speelt de klimaatverandering een rol. Een aantal jaren geleden zag ik over een periode van vijf jaar maar twee tot drie patiënten. Nu gaat het jaarlijks om drie tot vier patiënten. De gevolgen zijn ernstig. Bij een aantal patiënten moest ik het hele oog weghalen’, zegt

Zover komt het bij de meeste patiënten niet. Maar wie een infectie oploopt, moet wel degelijk rekening houden met een (al of niet tijdelijk) verminderd zicht. In ernstige gevallen zelfs met blindheid of de noodzaak tot een hoornvliestransplantatie.

Hoornvliesontstekingen door een fout gebruik van lenzen hebben vaak te maken met onwetendheid of nonchalance. Een keertje douchen met lenzen of ze afspoelen met kraanwater klinkt niet zo erg. Maar dat kan het dus wel zijn. Ook lenzen online kopen houdt risico’s in. Ga je voor het eerst lenzen kopen, dan bezoek je het best sowieso een oogarts om na te gaan of je wel lenzen kan dragen en welk type het meest geschikt is.