Industrieel wetenschapper Warre Clarys wint de Eos-prijs voor zijn masterproef over huidtumoren. Clarys werkte een nieuwe manier uit om die te detecteren. Clarys ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro.
Foto © SciMingo
De Eos-prijs 2023 gaat naar Warre Clarys (Industriële wetenschappen / UAntwerpen). Clarys werkte een nieuwe manier uit om huidtumoren te detecteren. Hij ontwikkelde een digitaal huidmodel dat de warmteverdeling van de huid nabootst. Door daarin de temperatuurverschillen tussen gezond huidweefsel en de tumor te meten, kan hij de vorm én de diepte van een tumor nauwkeurig voorspellen. Zo kan een arts die veel efficiënter wegsnijden.
De winnaar van de Eos-prijs werd bepaald door een vijfkoppige jury van Eos, en een lezerspoll, die voor een deel meetelde in de eindbeoordeling. Tot 11 december kon het grote publiek meestemmen voor hun favoriet. In totaal werden 2.722 stemmen uitgebracht. Clarys ontving 848 voorkeursstemmen.
De Eos-jury looft Clarys voor de interdisciplinariteit die hij aan de dag heeft gelegd voor zijn masterproef. Zijn onderzoek heeft een grote toepasbaarheid, en vormt daarom een waardevolle bijdrage aan het bestaande onderzoek. De jury waardeert ook de vlotte en toegankelijke stijl van zijn populariserende artikel.
De Eos-prijs werd als deelprijs van de Scriptieprijs uitgereikt op dinsdag 19 december, in AMUZ (Antwerpen). Clarys ontvangt een geldbedrag van €1.500 en redactionele aandacht in Eos. Clarys sleepte die avond ook de publieks- en de juryprijs in de wacht van de mtech+-deelprijs.
Dit waren de vier andere genomineerden
Silke Lemmens - Spreeuwen: Meesters in transformatie (Biomedische wetenschappen: neurowetenschappen)
Silke heeft voor het eerst een mri-onderzoek bij spreeuwen uitgevoerd. Spreeuwen variëren de frequentie en complexiteit van hun liedjes afhankelijk van het geslacht en seizoen. Dit brengt veranderingen in hun hersenstructuur ('neuroplasticiteit') met zich mee. Silke heeft via mri onderzoek gedaan naar de impact van de seizoenen op de hersenstructuur van de spreeuwen.
Casper Haems en Matteo Van Damme - Plasma-instabiliteiten in nucleaire fusie detecteren met behulp van AI (Industriële wetenschappen: informatica)
Casper Haems en Matteo Van Damme deden onderzoek naar nucleaire fusie in tokamakreactors. Bij dat proces vinden plotselinge energie-uitbarstingen plaats die de reactorwand kunnen beschadigen. Om zulke schade te kunnen voorkomen, moeten fysici die uitbarstingen kunnen detecteren. Haems en Van Damme ontwierpen acht nieuwe, robuuste detectiemethodes, waarvan er zeker zeven beter presteren dan een bestaande standaardmethode.
Vadim Van Meenen - Parelmoer pour toujours: De conservatie van een bijzondere laktechniek (Conservatie-restauratie)
Vadim Van Meenen deed conservatie- en restauratieonderzoek naar lacque burgauté, een zeldzame laktechniek die door meubelmaker Pierre Gole werd gebruikt op een pronktafel bestemd voor de Franse koning Louis XIV. De behandelde tafel wordt nu tussen andere topstukken tentoongesteld in de expo ‘Zeldzaam & onmisbaar’.
Lore Van Acker - Een firewall in je hersenen als bescherming tegen neurologische aandoeningen? (Biochemie en biotechnologie)
Lore Van Acker heeft aangetoond dat het ontbreken van 'regulatorische T-cellen' (Tregs) resulteerde in verzwakte hersenbarrières. Hersenbarrières beschermen onze hersenen tegen schadelijke stoffen en cellen die van buiten ons lichaam komen. Ze kunnen verstoord raken bij aandoeningen zoals multiple sclerose, beroerte, hersentrauma en alzheimer. Door muizen te behandelen met IL-34 (proteïnen gemaakt door Tregs), versterkten hun hersenbarrières.