Welke invloed heeft levensstijl, hormonale status, gemoedstoestand en luchtverontreiniging op onze darmflora? Dat wil Jeroen Raes (KU Leuven / VIB) te weten komen via een grootschalig onderzoek met 500 vrijwilligers. Ik ben daar een van.
De opzet van het 150 Dagen Darmflora - project is dat we 150 dagen lang een stoelgangdagboek bijhouden en dat we elke eerste dag van de maand een staaltje nemen van ons speeksel en van onze stoelgang. We moeten ook elke eerste dag van de maand bij onze huisarts langs gaan voor een medische controle. Verder moeten we 150 dagen lang een speciaal voor het onderzoek ingestelde smartphone bijhouden met de wifi, mobiele data en locatie aan.
Zo kunnen de onderzoekers onze fysieke activiteit en onze blootstelling aan luchtverontreiniging berekenen. Op de app van het project moeten we dagelijks een stoelgang- en sportdagboek bijhouden. Op die manier maken de onderzoekers elke maand opnieuw een momentopname van ons gedrag, onze eetgewoontes, onze gemoedstoestand en onze gezondheid.
Gisteren bracht ik een eerste bezoekje aan mijn huisarts. Hij nam een bloedstaal, vulde samen met mij een medische vragenlijst in en checkte mijn gewicht, lengte, buik- en heupomtrek, bloeddruk en lichaamstemperatuur.
Ik nam ook de nodige staaltjes. Voor het speekselstaal moest ik in een buisje spuwen, voor het stoelgangstaal aan de slag gaan met een opvangbakje en een spatel - ik bespaar u de gore details. Na het inscannen van de barcode liet ik de staaltjes meteen invriezen. Binnen de week moet ik mijn staaltjes inleveren bij een deelnemende apotheker in de buurt. Omdat de staaltjes tijdens het transport niet mogen ontdooien, moet dat in een koeltasje met koelelementen. Van zodra de staaltjes binnen zijn, moet ik dat aan de onderzoekers laten weten zodat ze de staaltjes kunnen ophalen.
De onderzoekers hebben me deze ochtend ook al een eerste online vragenlijst bezorgd die ik zo snel mogelijk moet invullen.
De maand mei wordt een hele uitdaging. Ik moet dan elke dag speeksel- en stoelgangstaaltjes nemen en de hele maand ook nog een voedingsdagboek bijhouden. Reizen naar het buitenland kan in die maand niet, want de staaltjes moeten wekelijks ingeleverd worden.
Alle gegevens van alle 500 proefpersonen worden gedurende minstens 30 jaar bewaard. Hopelijk vinden de onderzoekers op basis van al deze informatie ooit spectaculaire inzichten over onze gezondheid.