Wat leeft in onze darmen?

28 april 2016 door Eos-redactie

De eerste resultaten van het Vlaams Darmflora Project leggen verbanden bloot tussen onze levensstijl en de bacteriën in onze darmen.

De eerste resultaten van het Vlaams Darmflora Project leggen verbanden bloot tussen onze levensstijl en de bacteriën in onze darmen.

 

In 2012 ging het Vlaams Darmflora Project van start, een omvangrijk onderzoek dat als doel had de samenstelling van de darmflora van 5000 vrijwilligers in kaart te brengen en zo te achterhalen welke bacteriële groepen in onze darmen leven.

Nu het team van prof. Jeroen Raes van de VIB, VUB en KULeuven al de stoelgangstalen van meer dan duizend vrijwilligers heeft geanalyseerd, komt ze naar buiten met de eerste resultaten. De studie vond 69 factoren die verband houden met de samenstelling en de diversiteit van de darmflora. De belangrijkste factor daarbij is de transittijd, de tijd die de voeding nodig heeft om door het lichaam te passeren. Ook de aard van de voeding – vooral of die vezelrijk is of niet – speelt een grote rol. Bovendien is de invloed van geneesmiddelen – zoals antibiotica, laxeermiddelen, hooikoortsmedicatie en hormonale medicijnen  – niet te onderschatten. Opmerkelijk is ook dat de manier waarop we geboren worden en of we als baby borstvoeding hebben gekregen of niet, geen invloed heeft op onze darmflora als volwassene.

De manier waarop we geboren worden en of we als baby borstvoeding hebben gekregen of niet, heeft geen invloed op onze darmflora als volwassene

In tegenstelling tot eerdere studies vertrekt het Vlaams Darmflora Project niet van specifieke ziektes, maar probeert het te achterhalen wat normaal is. Op dit ogenblik is nog maar 7 procent van de variatie van de darmflora verklaarbaar en kennen we nog lang niet alle bacteriële groepen die in onze darmen leven. Om dat te achterhalen zijn nog 40.000 menselijke stalen nodig. Wie wil meewerken, kan zich aanmelden op www.vib.be/darmflora (ev)

Maak kennis met het leven op je lijf

De nuttige bacteriën in ons lichaam worden al lang bestudeerd, maar wie is eigenlijk de baas: de microbe of de mens? In dit digitale themanummer (voor 2,99 euro te koop als pdf) leest u welke micro-organismen op en in uw lichaam leven en welke invloed ze hebben op uw gezondheid. Onder andere: Ontmoet je eigen beestjes, Interview met astma-expert Bart Lambrecht, Bacteriën in misdaadonderzoek en Zweetanalyse.