Wiskundig model moet littekens bij brandwonden minimaliseren
21 juni 2016 door MVSEen wiskundig model kan het ontstaan van brandwondlittekens nabootsen. Doel is om nauwkeurig te voorspellen hoe een wond gaat genezen, zodat het ontstaan van brandwondlittekens kan worden geminimaliseerd.
Het onderzoek richt zich op ‘hypertrofische littekens’: verdikte, vaak rode en zeer stugge littekens, die pijnlijk aanvoelen, jeuken en kunnen leiden tot bewegingsbeperkingen. Deze littekens zijn een zeer vervelende complicatie die relatief vaak ontstaat bij brandwonden, bij jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar oud en in hogere mate bij mensen met een donkere huid.
Het wiskundig model moet uiteindelijk breed inzetbaar worden, dat nauwkeurig allerlei eigenschappen van de genezing van brand- en doorligwonden kan voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan de mate van samentrekking en verdikking van de aangedane huid gedurende de genezing, de rekbaarheid van het nieuw gevormde weefsel, de mate van doorbloeding van het nieuwe weefsel en de kans op infectie.
Daniel Koppenol van TU Delft werkte voor het onderzoek nauw samen met plastische chirurgen van het RKZ Brandwondencentrum Beverwijk en VUmc. Hij vindt het geweldig om vanuit de wiskunde een bijdrage te kunnen leveren aan de geneeskunde: ‘De samenwerking tussen de wiskunde en de biologie / geneeskunde staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, maar biedt ontzettend veel mogelijkheden.’