Het inademen van vervuilde lucht kan ertoe leiden dat giftige deeltjes via de bloedbaan van de longen naar de hersenen worden getransporteerd. En dat draagt mogelijk bij aan het ontstaan van hersenaandoeningen en neurologische schade.
Een internationaal team van Chinese en Britse deskundigen trof verschillende fijne deeltjes aan in menselijk hersenvocht dat ze hadden afgenomen bij patiënten met hersenaandoeningen. Ze brachten zo een mogelijk nieuw pad aan het licht dat ingeademde giftige deeltjes vanuit de longen via de bloedbaan afleggen naar de hersenen. De gegevens suggereren ook dat tot acht keer meer fijne deeltjes de hersenen op die manier kunnen bereiken dan wanneer ze dat via de neus doen.
Luchtverontreiniging is een cocktail van toxische componenten. Maar zwevende deeltjes zijn het meest zorgwekkend wat betreft het veroorzaken van schadelijke gezondheidseffecten. Vooral ultrafijne deeltjes zijn in staat te ontsnappen aan de beschermende systemen van het lichaam, zoals de schildwachtklier en andere biologische barrières.
Cognitieve problemen
Het team ontdekte dat ingeademde deeltjes de bloedbaan kunnen binnendringen nadat ze de lucht-bloedbarrière zijn gepasseerd en zo uiteindelijk de hersenen kunnen bereiken. Dat leidt tot beschadiging van de hersen-bloedbarrière en de omringende weefsels. Eenmaal in de hersenen, bleken de deeltjes ook moeilijk te verwijderen en werden ze langer vastgehouden dan in andere organen.
Volgens prof. Iseult Lynch van de Universiteit van Birmingham zijn er nog een aantal hiaten in onze kennis over de schadelijke effecten op het centrale zenuwstelsel van fijne deeltjes in de lucht. Recente gegevens hebben een sterk verband aangetoond tussen hoge niveaus van luchtverontreiniging en neuroinflammatie, alzheimer-achtige veranderingen en cognitieve problemen bij ouderen en kinderen. De bevindingen van het team leveren nieuw bewijs voor de risico's van deeltjesverontreiniging voor het centrale zenuwstelsel.