Zonnebaden verlaagt bloeddruk
20 januari 2014 door Eos-redactieZonlicht helpt de bloeddruk te verlagen. Dat blijkt uit een – weliswaar kleinschalig – Brits onderzoek.
Zonlicht helpt de bloeddruk te verlagen. Dat blijkt uit een – weliswaar kleinschalig – Brits onderzoek.
Amper twintig minuten ultraviolet zonlicht volstaat om de bloeddruk zwak maar significant te doen dalen. Dat stelden onderzoekers van de University of Southampton en de University of Edinburgh vast, nadat ze 24 proefpersonen in twee sessies blootstelden aan lichtstralen van het type ultraviolet-A. Tijdens de eerste sessie kregen de vrijwilligers zowel het licht als de uv-stralen over zich heen. Bij de tweede sessie hielden de onderzoekers de uv-stralen tegen en bereikte enkel het licht de proefkonijnen.
Uit de vergelijking van de twee sessies, die beide twintig minuten duurden, bleek dat de uv-stralen de bloedvaten verwijden en de bloeddruk merkbaar verlagen. Het effect hield ongeveer een half uur stand.
Volgens de onderzoekers beïnvloeden de uv-stralen de molecule NO of stikstofmonoxide. ‘NO is overvloedig aanwezig in de huid. Maar wanneer die wordt blootgesteld aan zonlicht, verplaatst een deel van het NO zich naar de bloedbaan’, zegt bioloog Martin Feelisch (University of Southampton). ‘Daar zorgt de molecule ervoor dat de bloeddruk verlaagt, waardoor ook het risico op hartfalen afneemt.’
Vooral ‘s winters
Hart- en vaatziekten, die vaak veroorzaakt worden door een te hoge bloeddruk, zijn doodsoorzaak nummer één in de westerse samenleving. Opvallend genoeg komen ze vooral tijdens de winter en in noordelijke gebieden voor – waar de zonnestraling dus minder sterk is.
De onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in Journal of Investigative Dermatology, pleiten voor een genuanceerde houding tegenover de gezondheidsrisico's van zonlicht. Te veel zon kan nefaste gevolgen hebben omdat het de kans op huidkanker verhoogt. Maar van de weeromstuit alle zonlicht vermijden, kan dan weer het risico op hart- en vaatziekten aanwakkeren. (adw)