Volgens influencers op sociale mediaplatformen, waaronder Instagram en TikTok, zijn zonnecrèmes kankerverwekkend en blokkeren ze de productie van vitamine D in de huid. Onder andere de Spaanse topvoetballer Marcos Llorente raadt het gebruik van zonnecrème af. Dat klopt niet.
Anti-zonnecrèmefilmpjes zijn trending op sociale media. Volgens de een is zonnecrème zelf kankerverwekkend. Volgens de ander werkt het helemaal niet, en dient het puur het geldgewin van de cosmetische industrie. Nog anderen beweren dat het gebruik van zonnecrème de geneeskrachtige werking van zonnestralen zou tegenhouden. Zo zouden we minder vitamine D produceren bij gebruik ervan.
Een van de influencers die dergelijke boodschappen verspreidt, is Marcos Llorente, voetballer bij Atlético Madrid. Llorente is daarmee niet aan zijn proefstuk toe: hij maakte eerder reclame voor een anti-stralingsbed, dat je niet alleen zou afblokken van elektromagnetische stralen, maar ook jonger zou maken.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Zonnecrème beschermt de aan zon blootgestelde huid tegen zonnebrand, veroudering en in mindere mate tegen huidkanker.
De ingrediënten in zonnecrèmes zijn uitgebreid getest op veiligheid: ze zijn niet kankerverwekkend. Tegenstanders van zonnecrème viseren vooral het bestanddeel oxybenzone en vrezen ook dat de productie van vitamine D geblokkeerd wordt. Hoe zit dat?
Oxybenzone (of benzofenone)
Oxybenzone, ook bekend als benozfenone, werd meer dan 40 jaar geleden goedgekeurd door de autoriteiten als veilig voor de mens. Oxybenzone is mogelijk kankerverwekkend bij inname, maar het bewijs is niet overtuigend.
- In 1 experiment bij ratten die meerdere dagen oxybenzone of benzofenone in hoge doses via de voeding kregen toegediend, werkte het hormoonverstorend.
- Dat experiment staat echter mijlenver van het gebruik van oxybenzone-houdende zonnecrème.
Vitamine D
Vitamine D wordt deels geproduceerd door de huid onder invloed van zonnestralen. Er zijn geen aanwijzingen dat gebruik van zonnecrème die productie volledig stillegt.
- Een recent overzichtsonderzoek over de impact van zonnecrème op de vitamine D-productie in de huid, vindt nauwelijks een invloed terug.
- De afzonderlijke studies in dit overzicht waren wel van bedenkelijke kwaliteit en er werden ook geen ‘total sun blocks’ of zonnecrèmes met hoge beschermingsfactor gebruikt.
Bovendien nemen we vitamine D ook op via de voeding.
Conclusie
Bij blootstelling aan fel zonlicht is het ronduit onverstandig om geen zonnecrème te gebruiken. Zonnecrème vermindert het risico op zonnebrand, gaat veroudering van de huid tegen (ook dagcrèmes bevatten zonnefilters) en vermindert het risico op huidkanker.