Gezondheid

Zorgt corona ervoor dat we anders koken en eten?

Vlaamse universiteiten starten een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. 

 

Het klinkt vast herkenbaar: bloem, pasta en gist zijn moeilijker te vinden dan vroeger en op sociale media kan je niet om de foto’s van zelfgebakken broden of koekjes heen. Het lijkt wel of er op een hele andere manier met maaltijden wordt omgegaan dan voor de opkomst van het coronavirus. Dat is ook enkele Belgische onderzoekers niet ontgaan.  

Onderzoekers van FOOMS (Food, Media & Society) van UAntwerpen, in samenwerking met UGent en KU Leuven, de CoronaCookingSurvey, starten een grootschalige internationale bevraging naar de impact van COVID-19 op hoe mensen met voeding en voedingsgerelateerde media omgaan. Op deze manier kunnen verschuivingen in kaart gebracht worden op vlak van koop-, kook- en eetgewoontes sinds de coronamaatregelen. Ondertussen hebben al 23 landen bevestigd mee te zullen werken aan het onderzoek. 

“Uit voorgaand onderzoek weten we dat familie en vrienden een belangrijke rol spelen in de relatie die mensen hebben tot voeding”, legt professor Charlotte De Backer uit, projectleider van dit onderzoek. “Denk maar aan de typische ‘klassiekers van de familie’ of aan alle tips die vrienden of collega’s onderling delen over het bereiden van eten. Ook influencers op sociale media, beroemdheden op televisie en recepten in magazines hebben een impact op onze voedingskeuzes. Met deze studie willen we onderzoeken of onze gewoontes hierin veranderd zijn sinds de maatregelen en welke rol media en mensen in onze omgeving daarin spelen.”

De vragenlijst is toegankelijk voor iedereen ouder dan achttien jaar en kan ingevuld worden tot het moment dat de meeste coronamaatregelen opgeheven zijn. 

Je kunt de enquête hier invullen (duur: 20 minuten).