Isabel Casteels
Isabel Casteels (1994) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is ze doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven en aan de Universiteit Leiden. Ze doet onderzoek naar executies in de zestiende-eeuwse Nederlanden aan de hand van kronieken uit die tijd. “Ik ben vooral geïnteresseerd in de rol die het publiek speelde bij openbare terechtstellingen. En dat leid ik vooral af uit wat de kroniekschrijvers hierover schrijven. Ik heb hiervoor meer dan 2000 kronieken gelezen, onderzocht en geanalyseerd. Tussen het schrijven aan mijn doctoraatsonderzoek door, doe ik aan yoga, lees ik een boek, of kook ik graag voor mijn vrienden."
Meest behandelde onderwerpen:
Levend verbrand - Kronieken van de Dood (3/3)
Hoe geëmancipeerd was de 16de eeuw? Werden vrouwen op een andere manier terechtgesteld dan mannen? Kregen ze andere straffen of niet?
De executie van meester Geleyn, de beul van Antwerpen - Kronieken van de Dood (2/3)
We gaan even terug naar het Antwerpen van 1564, wanneer de Meirbrug geen drukke oversteekplaats was voor shoppende mensen, maar een plaats waar de terechtstellingen werden uitgevoerd.
Radbraken - Podcast De Kronieken van de Dood (1/3)
In deze aflevering lezen we mee in de kroniek van Jan de Pottre, die in 1554 op de Grote Markt in Brussel de gruwelijke executie zag van Jan Pannant. Was deze straf en deze manier van terechtstellen gebruikelijk?
Nieuwe geschiedenispodcast: De kronieken van de dood
Radbraken, levend verbranden, onthoofden... op de Grote Markt in Brussel en de Meir in Antwerpen vonden in de zestiende eeuw verschrikkelijke executies plaats. Enkele toeschouwers beschreven de terechtstellingen in een dagboek. Historica Isabel Casteels bestudeerde die kronieken en vertelt erover in deze driedelige podcastreeks. Een kleine tijdreis, tot op het schavot.